Euro teken

Euro teken

Het euroteken (€) wordt gebruikt om de euro aan te duiden. Er zijn 19 landen in de Europese Unie waarin de euro de officiële munteenheid is. Deze landen worden samen de eurozone genoemd. Ook verschillende ministaten, zoals bijvoorbeeld Vaticaanstad, hanteren de euromunt, al behoren ze niet tot de EU. In Montenegro en Kosovo is de euro geen wettig betaalmiddel, maar er wordt vaak wel gebruik van gemaakt.

Het euro teken

Om de nieuwe munteenheid aan te duiden, was er een speciaal symbool nodig. Op 12 december 1996 werd het euroteken gepresenteerd in Dublin. Het ontwerp werd verzorgd door de Europese Commissie. waarbij het ontwerp in ieder geval aan drie belangrijke voorwaarden moest voldoen. Allereerst moest het voor iedereen in Europa een duidelijk symbool zijn. Tevens moest het makkelijk met de hand geschreven kunnen worden en als laatste moest het een aantrekkelijk ontwerp zijn. Er werden in totaal 30 schetsen gemaakt van het euroteken. Tien werden er aan het publiek getoond, waarbij er twee duidelijk favoriet waren. Hieruit werd het huidige euroteken gekozen. Het teken ‘€’ is gebaseerd op de letter epsilon. Deze Griekse letter staat symbool voor de wieg van de Europese beschaving. De twee horizontale strepen laten zien dat de euro een stabiele munt is, net zoals de dollar (vergelijk de verticale strepen). Het is geen toeval dat de ‘E’ ook de eerste letter van ‘Europa’ is.

Euro teken: vragen bij het logo

Nadat het eurologo was gepresenteerd, kwam er veel kritiek op het ontwerp. Typografen lieten weten dat het totaal niet lijkt op een typografisch teken. Het symbool is breder dan andere letters of cijfers. Door de vele hoeken en rondingen was het zo goed als onmogelijk om deze aan te passen aan een lettertype. Een heel belangrijk verschil met andere valuta-tekens is, dat deze al bestonden in het handschrift op het moment dat typografen begonnen met het ontwerpen van fontfamilies. Een fontfamilie geeft aan welk lettertype gebruikt moet worden bij de weergave van een tekst. Bekende fontfamilies zijn: ‘Times New Roman’, ‘Arial’ en ‘Courier’. Het was dus een flinke uitdaging om het euroteken geschikt te maken voor de verschillende lettertypen.

Meerdere manieren om een bedrag aan te duiden

Er bestaat vaak verwarring over hoe je een bedrag in euro’s dient aan te geven. Soms wordt er volstaan met de hoofdletter ‘E’, maar dat is meer uit gemak. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om het euroteken op een toetsenbord snel te vinden, waarover later meer.

De aanduiding EUR en het euroteken € kun je in principe op dezelfde plaatsen in een tekst gebruiken. Een ongeschreven regel is dat je bij formele documenten beter EUR kunt gebruiken en dat je voor wat informelere teksten en de weergave op een scherm met het euroteken kunt volstaan. Mocht je twijfelen, dan kun je beide manieren omzeilen door de valuta voluit te schrijven, dus ‘twee euro’ of ‘2 euro’.

Wanneer is de euro ingevoerd?

Het is lastig om een precieze datum aan te geven voor de invoering van de euro. Op 1 januari 2002 werden de euromunten en bankbiljetten officieel gebruikt in twaalf landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Later werden er nog landen toegevoegd aan dit rijtje, als laatste Litouwen in 2015. Maar al in 1992 werd er in Maastricht besloten tot een invoering van een gezamenlijke Europese munt. Op 4 januari 1999 stapte de beurs over op de euro.

Waarom is de euro ingevoerd?

Dankzij de euro was het afgelopen met de schommelende wisselkoersen. Dat scheelde veel geld én onzekerheid. Aangezien deze munteenheid een omvangrijk gebied omvatte, kon de euro een belangrijke valuta op de wereldmarkt worden, net zoals de dollar en de yen. Dat was erg voordelig voor de financiële sector en het Europese bedrijfsleven. Een ander groot voordeel is natuurlijk dat je dankzij de euro veel makkelijker prijzen kunt vergelijken in de verschillende landen. En als je op vakantie gaat, hoef je niet elke keer buitenlandse valuta om te wisselen en de daarbij behorende kosten te betalen.

Zet je het euroteken vóór of achter het bedrag?

Het verschilt per land of je het euroteken vóór of achter het bedrag zet. Bovendien is er ook nog een verschil in het gebruik van wel of geen spatie tussen de ‘€’ en het bedrag. In het Nederlands staat het valutateken ervoor. Vijf euro wordt geschreven als € 5,00. Het symbool en het bedrag worden gescheiden door een spatie. In het Engels laat men deze spatie achterwege. In Duitsland en Frankrijk wordt het euroteken achter het bedrag geplaatst, vijf euro wordt vermeld als 5,00 €.

In Nederland schrijf je ná hele bedragen een komma en een streepje: ‘Deze broek kost € 25,-.’ In België wordt dat juist niet gedaan, want daar schrijf je: ‘Deze broek kost € 25.’

Hoe typ je een euroteken op een Windows PC?

Tegenwoordig zie je op toetsenborden het euroteken klein vermeld staan onder het cijfer ‘5’. Door eerst de AltGr-toets (die staat rechts naast de spatiebalk) ingedrukt te houden en vervolgens op dit cijfer te drukken, verschijnt het euroteken in beeld. Mocht het teken niet op het toetsenbord staan, dan kan het zijn dat je een wat ouder of een Amerikaans toetsenbord hebt. Dan kun je dit teken wel laten verschijnen door de Alt-toets ingedrukt te houden en de cijfers ‘0128’ achtereenvolgens in te typen. Let wel op dat je voor deze cijfercombinatie het kleine toetsenbord aan de rechterkant van je pc gebruikt, want anders werkt het niet.

Hoe typ je een euroteken op de Mac?

Op de Mac zie je het euroteken staan bij de ‘2’ en deze krijg je op je scherm door deze tegelijk met de Option-toets in te drukken. Mocht dit toch niet lukken, dan is er ook nog een andere mogelijkheid. Ga naar het schermpje met ‘Speciale tekens’ door middel van de toetsen Ctrl+Cmd+Spatie. Zorg ervoor dat je op de ‘Tekenweergave’ staat. Aan de linkerkant klik je nu op ‘Valutasymbolen’. Hier vind je onder ander het euroteken.

Na alle perikelen aan het begin van de invoering van de euro is het euroteken inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Op alle moderne pc’s is deze vrij eenvoudig terug te vinden. En handmatig is een ‘C’ met twee streepjes erdoor toch snel te schrijven!