Ohm teken

Ohm, niet te verwarren met AUM of OM, een mantra die veel gebruikt wordt bij Yoga en Oosterse tradities zoals Boeddhisme en Hindoeïsme. Het teken zelf lijkt wel een klein hoofdje zonder gezicht. Een cirkel met een kleine opening en twee voetjes die naar buiten gericht staan.

De oorsprong van Ω

Het symbool Ω staat voor Omega en komt uit het Griekse alfabet. Ω is een SI-eenheid en wordt gebruikt om de elektrische weerstand weer te geven. Een weerstand in een passieve component die de stroom in een elektrische kring beperkt. De wet van Ohm stelt dat de elektrische stroom in een geleider recht evenredig is met de aangelegde elektrische spanning. De weerstand van de geleider is gelijk aan de verhouding tussen de spanning en stroom. Dat wil zeggen dat wanneer de spanning wordt verdubbeld, de stroom ook wordt verdubbelt. Wanneer de spanning halveert zal de stroom ook halveren.

De formule om weerstand te meten werd in 1826 bedacht door de Duitse natuurkundige, Georg Ohm (1787- ✝1854) Hij bedacht een empirische natuurkundige wet die verband legt tussen spanning, weerstand en stroomsterkte en leende zijn naam aan deze eenheid. In 1827 bracht hij een boek uit, ‘Die galvanische Kette, mathematisch bearbeitet’. (De galvanische keten, wiskundig benaderd) Hierin expliceerde hij zijn complete theorie over elektriciteit.

De spanning gedeeld door de stroom vormt de weerstand. Dat is de wet van Ohm.

R=U/I
weerstand (Ohm) = spanning (Volt) / stroomsterkte (Ampère)

De uitkomst van deze formule wordt ook wel de weerstandswaarde genoemd. Deze waarde drukt uit in welke mate de stroom gehinderd wordt.

De wet van Ohm in mensentaal

Als voorbeeld nemen we een dam. We hebben een grote muur die het water scheidt van het land. Het water aan de ene kant stijgt en begint een enorme druk uit te oefenen op de dam. Het water dat tegen de dam duwt is in dit voorbeeld de spanning.

Door de druk van het water zou de dam kunnen barsten. Bij een barst zou het water van de andere kant in stralen door de barst beginnen spuiten. Dat is de stroming.

De barst in de dam vormt dan de weerstand. De grootte van de barst zal dus bepalen hoeveel weerstand de dam kan bieden. Een grotere barst zorgt voor minder weerstand en meer water of meer stroming. Een kleinere barst zou meer weerstand kunnen bieden, met minder water als gevolg.

Een ander duidelijk voorbeeld is een regenton. Een regenton heeft aan de onderkant een kraantje om het water er terug uit te laten stromen. In dit voorbeeld is het water dat in de ton zit de spanning. Wanneer we het kraantje opendraaien ontstaat de stroming en hoever we de kraan opendraaien bepaald de weerstand.

Toepassing in het dagelijkse leven

We hebben het ooit wel gezien op school maar gebruiken we het ook? Het begrip weerstand klinkt misschien niet iedereen bekend in de oren maar kortsluiting kennen we allemaal. Poef, pang, wat vonken en klaar. Wanneer we een gesloten elektrische kring zouden hebben waar te weinig of geen weerstand in aanwezig is, zal dit leiden tot een kortsluiting.

Ieder stopcontact in je living geeft normaal dezelfde hoeveelheid spanning. Als we nu een bureaulamp aansluiten aan dit stopcontact ontstaat er een stroming. De lamp die we indraaien bepaald de weerstand. Een gloeilamp zal minder weerstand bieden en heel veel stroom doorlaten en zo ook veel verbruiken. Een spaarlamp is ontworpen om met zo weinig mogelijk stroom toch voor dezelfde licht opbrengst te zorgen.

Je wilt je laptop opladen maar de lader is stuk. Eerst zullen we naar de aansluiting van de lader kijken. Maar dan is het verstandig te gaan kijken naar de wattage, voltage en ampère alvorens een nieuwe te bestellen. De lader moet de juiste weerstand bieden voor jou laptop anders kunnen er problemen optreden. Dit geldt ook voor het opladen van smartphones.

Toepassing bij het typen

Of je nu met Windows of Mac werkt, je zal geen rechtstreekse toets vinden op je toetsenbord waar het symbool van Ω op staat. Gelukkig zijn er wel toets-combinaties en andere mogelijkheden.

Windows:

Alt + 8466

Bij Windows kunnen we het symbool Ω typen door middel van een code.
Houdt de Alt toets ingedrukt en toets op het numeriek toetsenbord de cijfers: 8486

Mac:

Alt + cmd ⌘ + T

Deze combinatie wordt niet in ieder programma ondersteund. Daarom kan u via een ander venster speciale tekens toevoegen aan uw tekst.

Ga naar de menubalk en kies ‘Wijzig’,
selecteer het venster: Emoji en symbolen (de toets combinatie hiervoor is ^⌘spatie)
selecteer het Ω – teken